Vedtekter

Vedtekter

 

Vedtekter for Skårungen barnehage SA

Org. nr.971449780 i henhold til barnehageloven § 7

 

                                                                                                    

 

 

Barnehagevedtektene er fastsatt av styret, den 29. 10. 2012. og sist endret i årsmøte 16. 03.2016.

 

 

 

  1.     Sammenslutningsform, foretaksnavn og forretningskontor m.v

Sammenslutningen er et samvirkeforetak med foretaksnavnet Skårungen barnehage SA.

Foretaket har forretningskontor i Lørenskog Kommune. Lokalene barnehagen holder til i er Bøndenes hus som eies av Lørenskog Landbruksforening.

2.    Formål

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

 

Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

 

Barnehagen skal drives i samsvar med de til enhver tid gjeldende lover, forskrifter, vedtekter, fastsatt budsjett og årsplan for barnehagens pedagogiske virksomhet.  

 

 

3.    Opptaksmyndighet

Daglig leder foretar opptak av barn i barnehagen i samarbeid med Lørenskog Kommune avd. barnehage kontoret.

 

 

4.    Opptak og opptakskriterier

Barnehagen har et hovedopptak som på lik linje med kommunen og alle som ønsker plass må søke innen 1. mars. Skårungen har også fortløpende opptak igjennom året om vi skulle ha ledige plasser.

 

Barnehagen er åpen for barn fra 12 måneder. Barn som er tildelt plass, får beholde plassen til utgangen av barnehageåret det år barnet fyller 6 år..

 

Følgende kriterier i prioritert rekkefølge gjelder innenfor opptakskretsen:

    1. Barn med nedsatt funksjonsevne og barn som det er fattet vedtak om etter lov om barneverntjenester §§ 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd
    2. Barn av ansatte, dersom dette er viktig for å få besatt stillinger / beholde ansatte i barnehagen.
    3. Søsken av barn som har plass i barnehagen.

 

Ved lik prioritet, etter kriteriene over, besluttes opptak ved loddtrekning.

 

 

 

  1.     Opptaksperiode, oppsigelse og heving

Opptak av barn skjer hele året, men hovedsakelig ved samordnet opptaksprosess. Daglig leder kan tilby barnehageplass etter kapasitet utenom samordnet opptaksprosess. Beslutningen om opptak av barn i barnehagen og tildeling av ledige plasser foretas av barnehagen etter skriftlig søknad.

 

Oppsigelsestid av barnehageplass i Skårungen barnehage er to måneder regnet fra den 1. i hver måned. Oppsigelse skal skje skriftlig.

 

Oppsigelse fra foresattes side i tidsrommet 1. april til 31. mai løper ut juli måned. Dersom barnehagen får inn nytt barn i oppsigelsesperioden, skal betalingsplikten i oppsigelsestiden reduseres forholdsmessig.

 

Ved vesentlig mislighold eller når tungtveiende grunner tilsier det, kan barnehageplassen sies opp eller heves med umiddelbar virkning. Styret fatter vedtak om oppsigelse eller heving av barnehageplassen. Foresatte/foreldre skal ha skriftlig melding om oppsigelses- eller hevingsvedtaket i henhold til samvirkelovens § 23.

 

Det vises for øvrig til avtale om disponering av barnehageplass og samvirkevedtektene.

 

 

6.    Foreldrebetalingen

Foreldrebetalingen er fastsatt til 3000 kr og 200 kr pr måneden i kostpenger. Barna får servert lunsj kl.11.30 hver dag, samt melk og frukt.  Det serveres et varmt måltid pr uke. 

 Mat til eventuelt frokost og ettermiddagsmåltid, må man ha med hjemmefra.

7.    Klageadgang ved avslag på søknad om barnehageplass ved hovedopptak

Ved hovedopptak kan søker klage over avslag på søknad om barnehageplass og på avslag om å få sitt første eller andre ønske oppfylt.

 

Utenom hovedopptak kan bare søkere til barnehagen med lovfestet rett til prioritet etter barnehageloven § 13 klage dersom de ikke tilbys plass. Dette gjelder barn med nedsatt funksjonsevne og barn som det er fattet vedtak om etter nærmere bestemmelser i lov om barneverntjenester.

 

Klagen må fremsettes skriftlig for kommunen og må nevne hvilken avgjørelse det klages over og de grunner klagen støtter seg til. Klagefristen er tre -3- uker fra det tidspunkt avgjørelsen som det skal klages over er kommet fram til søkeren. For den som ikke har mottatt underretning, løper fristen fra det tidspunktet vedkommende har fått eller burde ha skaffet seg kunnskap om avgjørelsen.

 

 

 

8.    Åpningstid og ferie

Barnehageåret starter fra august

 

Barnehagen er åpen fra kl.07.00 til kl.17.00 mandag til fredag. Barnehagen er stengt på helligdager, jul, påske, samt uke 29 og 30 slik som de kommunale barnehager i Lørenskog.

 

I løpet av året er barnehagen i tillegg stengt 5 dager for kurs- og planleggingsdager.

Alle barn i barnehagen skal ha fire ukers ferie i løpet av barnehageåret, hvorav 3 av disse skal være sammenhengende mellom mai og september.

 

  1.     Styret

Foretaket skal ha et styre som skal bestå av en styreleder og minst 2 og høyst 4 andre medlemmer i tillegg til 2 varamedlemmer. Daglig leder er fast sekretær for styret. Funksjonstiden for styreleder og de andre medlemmene er to år. Vara medlemmene velges for ett år. Styreleder, styremedlemmer og varamedlemmer kan gjenvelges.

Styret skal velges av årsmøtet. Årsmøtet velger styreleder ved særskilt valg. Styret velger nestleder blant sine medlemmer.

 

 

10.Styrets oppgaver

  • Styret skal lede virksomheten i samsvar med loven, vedtekter og årsmøtets vedtak.
  • Styret kan ta alle avgjørelser som ikke i loven heller vedtektene er lagt til andre organer.
  • Styreleder skal sørge for at styrer holder møter så ofte som det trengs.
  • Et styremedlem eller daglig leder kan kreve at styret sammenkalles for å ta opp bestemte saker.
  • Styret skal føre protokoll over styresakene i samsvar med samvirkeloven. Protokollen skal underskrives av de styremedlemmene som har vært med på styrebehandlingen.
  • Styret skal sørge for en forsvarlig organisering av virksomheten.
  • Styret skal fastsette planer og budsjett for virksomheten, og orientere om budsjettet på årsmøtet.
  • Styret skal holde seg orientert om foretakets økonomiske situasjon, og skal se til at det blir ført fullgod kontroll med virksomheten, regnskapet og formue forvaltingen.
  • Styret skal legge frem regnskapet på årsmøtet.
  • Styret skal føre tilsyn med daglig leder og virksomheten i foretaket for øvrig.

 

 

  1.        Styret vedtak

Styret kan treffe vedtak når mer en halvparten av alle styremedlemmene er tilstede eller er med på saksbehandlingen. Styret kan likevel ikke treffe vedtak uten at alle styremedlemmene så langt det r mulig har anledning til å delta i behandlingen av styresaken. Har noen av medlemmene forfall, skal et av varamedlemmene innkalles.

Et styrevedtak krever at flertallet av de styremedlemmer som er med på behandlingen av en sak, har stemt for. Står stemmene likt, vil møtelederen ha dobbel stemme. De som stemmer for et vedtak som innebærer en endring, må likevel utgjøre minst en tredjedel av alle styremedlemmene.

Ved valg og ansettelser er den som får flest stemmer valgt og/ eller ansatt. Styret kan på forhånd fastsette at det skal stemmes på nytt dersom ingen får flertall av en av de stemmene som er gitt. Står stemmetallet likt ved valg av styreleder eller møteleder, blir valget avgjort ved loddtrekning. I ander tilfeller der stemmene står lik, gjelder det som møtelederen har stemt for.

 

 

 

 

12. Vedtektsendringer

Styret i barnehagen kan foreta endringer i barnehagevedtektene. Endring kan gjennomføres med alminnelig flertall i styret. Slik endring skal varsles skriftlig med minst to måneders frist før iverksettelse.

 

  1.    Daglig leder/ barnehage styrer

 

  • Foretakets daglige leder / barnehage styrer skal ansettes av styret og barnehagens eier.
  • Daglig leder skal stå for den daglige administrative og pedagogiske ledelsen av virksomheten i foretaket og skal følge de retningslinjer og pålegg som styret har gitt.
  • Den daglige ledelse omfatter ikke saker som etter forholdene i foretaket er av uvanlig art eller av stor betydning.
  • Daglig leder kan ellers avgjøre en sak etter fullmakt fra styret i hvert enkelt tilfelle eller når det er til vesentlig ulempe for foretaket å vente på styrevedtak. Styret skal ha melding om avgjørelsen så snart som mulig.
  • Daglig leder skal sørge for at foretakets regnskap er i samsvar med lov og forskrifter, og at formuesforvaltning er ordnet på en betryggende måte.
  • Daglig leder har ansvaret for at barnehagen har et internkontrollsystem i henhold ti gjeldende lover og forskrifter.
  • Daglig leder skal minst hver fjerde måned, i møte eller skriftlig, gi styret en melding om virksomheten i foretaket, tilstand for foretaket og resultatutviklingen.
  • Styret og de enkelte styremedlem kan til en hver tid kreve at daglig leder gir en nærmere redegjørelse for bestemte saker.

 

 

  1.    Årsmøtet

 

Årsmøtet er foretakets øverste organ.

Ordinært årsmøte skal avholdes innen utgangen april måned hvert år.

Styret skal melde inn til ekstraordinært årsmøte når styret finner det nødvendig, eller når revisor eller minst 10 % av medlemmene krever det og samtidig oppgir hvilke saker de ønsker behandlet.

Årsmøtet ledes av styrelederen med mindre årsmøtet velgeren annen møte leder.

 

  1.    Innkalling til årsmøtet

Styret innkaller til årsmøte med minst 4 ukers varsel.

Innkallingen skal klart oppgi de sakene som årsmøtet skal behandle, samt tid og sted for møtet.

Forslag om vedtektsendringer skal tas inn i innkallingen.

Saker et medlem ønsker tatt opp på årsmøtet skal meldes skriftlig til styret i så god tid at den kan tas med i innkallingen. Er innkallingen allerede sendt, skal det sendes ny innkalling dersom den kan komme frem minst en uke før årsmøtet skal holdes.

 

 

 

  1.    Saker som skal behandles på årsmøtet
  • Valg av referent og to personer til å underskrive protokollen.
  • Utarbeide liste over møtende medlemmer på møtet, antall stemmeberettigede og hvor mange stemmer disse har.
  • Gjennomgang av styrets årsmelding
  • Gjennomgang av årsregnskap
  • Valg av styremedlemmer. Styreleder velges særskilt.
  • Eventuelle forslag til vedtektsendringer.
  • Eventuelle forslag til oppløsning
  • Andre saker som er korrekt meldt inn for behandling.

 

 

  1.    Stemmeregler ved årsmøtet

 

Hvert medlem har en stemme på årsmøtet, med mindre noe annet her er bestemt. Hvert medlem kan møte ved fullmektig på årsmøtet, men ingen kan være fullmektig for mer enn et medlem. Fullmektigen må legge frem skriftlig og datert fullmakt.

En beslutning av årsmøtet krever et flertall av de som deltar i behandlingen av en sak, har stemt for. Ved stemmelikhet gjelder det møtelederen har stemt for. Blanke stemmer skal anses som ikke avgitt.

Det stilles ingen krav til hvor mange av de stemmeberettigede som må være tilstede for at årsmøtet skal værebeslutningsdyktige.

 

 

 

  1.    Oppløsning og avvikling

 

Oppløsningen av foretaket besluttes av årsmøtet med det samme flertall som gjelder for vedtektsendringer.

 

 

Kontakt

Skårungen Barnehave SA
Løkenåsveien 41
1473 LØRENSKOG

T: 67970643
E: skaarungenbhg@gmail.com

Våre åpningstider.

Mandag til fredag 07.00 - 17.00

Åpent alle virkedager i året.
Vi har stengt de tre dagene før Skjærtorsdag, og hele romjulen. Barnehagen holder også stengt de to siste ukene i juli.